Αποστολή με BOX NOW μόνο με 1,40€ μέχρι 31 Μαΐου. Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες αξίας 35 € και άνω!
Χημική Απολέπιση: Mια άγνωστη διαδικασία; Όχι πια!

Ακούγοντας (ή μάλλον διαβάζοντας!) τη λέξη "χημική" απολέπιση, είναι πολύ πιθανό να τρομοκρατείσαι και να θεωρείς ότι είναι κάτι -αν όχι επιβλαβές- σίγουρα ριψοκίνδυνο, για την επιδερμίδα σου. Ενδεχομένως, επίσης, να πιστεύεις ότι είναι κάτι το οποίο γίνεται μόνο σε κέντρα αισθητικής ή από δερματολόγους και έχει αυστηρούς κανόνες. Κάποια από αυτά που πιστεύεις ισχύουν και κάποια όχι. Στο νέο μας άρθρο θα σου αποκαλύψουμε όλα τα καλά κρυμμένα μυστικά της απολέπισης (χημικής και μη) για να ξέρεις τι κάνεις, τα Dos αλλά και τα Don’ts και φυσικά θα σου προτείνουμε tips & προϊόντα που μπορείς να δοκιμάσεις - και να μας ευγνωμονείς!

Αναζωογονημένη επιδερμίδα με scrub απολέπισης

Και ποιος δεν επιθυμεί μια επιδερμίδα γεμάτη ζωντάνια και λάμψη; Αυτό όμως σπάνια επιτυγχάνεται χωρίς εντατική προσπάθεια, ειδικά όταν τα χρόνια που περνούν μειώνουν τον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων και η ολοένα και αυξανόμενη ρύπανση της ατμόσφαιρας, σίγουρα επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι θαμπή επιδερμίδα, που συχνά έχει τάση για ακμή. Τα καλά νέα της ημέρας όμως, είναι ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί, αρκεί να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας (κυριολεκτικά!).

Σκοπός μας είναι να αφαιρέσουμε την στοιβάδα νεκρών κυττάρων και έτσι να ανακτήσουμε τη χαμένη λάμψη υγείας και ζωντάνιας. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Μα φυσικά με την απολέπιση, η οποία όχι μόνο θα αφαιρέσει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, αλλά θα διευκολύνει ώστε τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούμε, όπως οι ενυδατικές κρέμες και οι οροί προσώπου να εισχωρήσουν καλύτερα στην επιδερμίδα και φυσικά να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Φυσικά, δεν προσφέρει μόνο αυτό, αλλά αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα, καθαρίζονται σε βάθος οι πόροι, δε δημιουργούνται μαύρα στίγματα, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται η φυσική παραγωγή κολλαγόνου που βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας συνολικά.

χημική απολέπιση, aha, bha,pha, οξέα φρούτων

Ας αναλύσουμε όμως πρώτα ποια είναι τα είδη απολέπισης που υπάρχουν:

Μηχανική Απολέπιση

Είναι η γνωστή και συνηθισμένη απολέπιση που έχουμε στο μυαλό μας και που φανταζόμαστε όταν λέμε τη λέξη scrub. Διενεργείται κάνοντας απαλό μασάζ με χρήση προϊόντων που περιέχουν μικρούς κόκκους ή με τη χρήση ειδικής βούρτσας απολέπισης. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε με την μηχανική απολέπιση είναι το μασάζ να είναι ήπιο και να μην ασκούμε πίεση στο πρόσωπό μας. Επιπλέον, να προσέχουμε ώστε οι κόκκοι που περιέχονται στα προϊόντα που επιλέγουμε να μην είναι πολλοί μεγάλοι. Υπάρχει λανθασμένα η αντίληψη ότι πρέπει να νιώσεις πολύ έντονα την πίεση στην επιδερμίδα σου, για να είσαι βέβαιος ότι έχουν αφαιρεθεί τα νεκρά κύτταρα, όμως αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει, αντιθέτως μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς, οι οποίοι δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι, όμως καλό είναι να τους αποφύγουμε! 

Να θυμάσαι, ότι αρκεί ελάχιστη πίεση για να ενεργοποιηθεί η μικροκυκλοφορία της επιδερμίδας και μπορείς να μείνεις ήσυχος ότι η διαδικασία θα γίνει σωστά. Παρόλ’αυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο αποτελεσματική, όσο η χημική απολέπιση και θα καταλάβεις παρακάτω γιατί η χημική απολέπιση είναι πιο ισχυρή.

Ένα προϊόν ήπιας μηχανικής απολέπισης που προτείνουμε να δοκιμάσεις είναι το My Soft Grain Scrub, το οποίο περιέχει μικρούς κόκκους από βρώμη και ρύζι.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην κατηγορία της μηχανικής απολέπισης ανήκει και η δερμοαπόξεση η οποία γίνεται στα κέντρα αισθητικής ή σε δερματολογικά ιατρεία. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ειδικοί χρησιμοποιούν συνήθως κεφαλές από κρυστάλλους ή διαμάντι και είναι ιδανικές διαδικασίες για επιδερμίδες με σημάδια, ρυτίδες και ουλές. Όλες οι υπηρεσίες που διενεργούνται εκτός σπιτιού είναι σίγουρα πιο ισχυρές, δεν μπορούν όμως να γίνονται με συχνότητα, οπότε πρέπει κι εσύ στο σπίτι να κάνεις τη συντήρηση που αρμόζει στην επιδερμίδα σου!

Χημική Απολέπιση (AHA, BHA)

Η Χημική Απολέπιση αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας με τη χρήση χημικών συστατικών τα οποία βοηθούν στην αποβολή αυτών των κυττάρων που πλεόν όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα στην επιδερμίδα, αλλά την επιβαρύνουν κιόλας. Τα προϊόντα με τα οποία γίνεται η απολέπιση, προσφέρουν απαλή υφή στην επιδερμίδα και φωτεινότητα

Ποια είναι όμως αυτά τα πολυσυζητημένα χημικά; Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες, αλλά θα ξεκινήσουμε με τα ΑΗΑ (Alpha-Hydroxy Acids). Τα AHA είναι οξέα τα οποία προέρχονται από φυσικές ουσίες και είναι ιδανικά για να απολεπίσουν ξηρές επιδερμίδες μιας και αυτό που κάνουν πρακτικά είναι να “διαλύουν” την ουσία που συγκρατεί τα νεκρά κύτταρα ενωμένα. Γνωστοί τύποι AHA είναι το Γλυκολικό Οξύ, Γαλακτικό Οξύ, Μανδελικό Οξύ, Κιτρικό Οξύ κ.α. Τα AHA είναι γενικά υδατοδιαλυτά οξέα και γι΄αυτό το λόγο δεν μπορούν να διεισδύσουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, όπως για παράδειγμα να αποφράξουν τους πόρους.

Αυτό, μπορούν να το κάνουν εξαιρετικά τα BHA (Beta-Hydroxy Acids), τα οποία είναι ελαιοδιαλυτά μόρια. Συνεπώς, μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα και να βελτιώσουν την επιδερμίδα εκ των έσω. Επιπρόσθετα, διαθέτουν αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση. Τα BHA συστίνονται ιδιαίτερα σε όσους έχουν τάση για ακμή, λιπαρότητα και μαύρα στίγματα. Ένας πολύ γνωστός τύπος ΒHA είναι το Σαλικυλικό Οξύ. 

Φυσικά, μπορείτε να συνδυάσετε προϊόντα που περιέχουν τους 2 τύπους οξέων καθώς όπως αναλύσαμε δρουν με τελείως διαφορετικό τρόπο. Με λίγα λόγια, τα προϊόντα που περιέχουν BHA διαλύουν τους δεσμούς ανάμεσα στα νεκρά κύτταρα, ενώ τα προϊόντα που περιέχουν AHA προκαλούν τα νεκρά κύτταρα να αποσπώνται.

Τι είναι τα PHA;


Ακόμη, υπάρχουν και τα PHA (Poly-Hydroxy Acids) τα οποία θεωρούνται η νέα γενιά AHA. Όπως και τα AHA, έτσι και τα PHA δουλεύουν στις ανώτερες στιβάδες της επιδερμίδας και στόχος τους είναι να βελτιώσουν την υφή της. Όμως, διαθέτουν αρκετά μεγαλύτερα μεγέθη μορίων σε σχέση με τα AHA, γεγονός το οποίο τα καθιστά πιο ήπια, ειδικά για τις επιδερμίδες που έχουν παρουσιάσει κάποια ευαισθησία σε AHA, όπως για παράδειγμα οι ξηρές, ευαίσθητες επιδερμίδες. Τα PHA είναι πολύ καλά ανεκτά, ακόμα και από επιδερμίδες που ταλαιπωρούνται από έκζεμα ή/και ροδόχρους ακμή. Εννοείται βέβαια, ότι για αυτές τις περιπτώσεις η συμβουλή του δερματολόγου σου πριν τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος, είναι απαραίτητη!

Αν αυτές οι κατηγορίες δε σας αρκούν και αναζητάτε κι άλλα συστατικά που μπορούν να προσφέρουν χημική απολέπιση, υπάρχουν επίσης και τα ένζυμα φρούτων τα οποία καταστρέφουν την κερατίνη της επιδερμίδας και στοχεύουν μόνο στην εξωτερική στοιβάδα η οποία χρήζει ανανέωσης.

Σου προτείνουμε να δοκιμάσεις την ολοκληρωμένη σειρά 30 Days Miracle Toner, Serum & Cream που περιέχει συνδυασμό 3 οξέων AHA-BHA-PHA. Μπορείς να ξεκινήσεις χρησιμοποιώντας τα προϊόντα 2-3 φορές την εβδομάδα και εφόσον επιβεβαιώσεις ότι είναι καλά ανεκτά από την επιδερμίδα σου, μπορείς σταδιακά να αυξήσεις τη συχνότητα αν νιώθεις ότι το χρειάζεσαι. Σημαντικό, που θα το πούμε αρκετές φορές: Να μην ξεχνάς να βάζεις την αντηλιακή κρέμα σου, ειδικά όταν κάνεις χρήση οξέων:

Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις ένα προϊόν για χημική απολέπιση με AHA όπως το AHA 7 Whitehead Power Liquid ή ένα προϊόν για χημική απολέπιση με ΒΗΑ όπως το BHA Blackhead Power Liquid. Ή και να συνδυάσεις τα 2 παραπάνω ανάλογα με τις ανάγκες σου!

Πώς θα κάνω την χημική απολέπιση;

Σε ποιο σημείο της ρουτίνας περιποίησης, όμως, τοποθετούμε την απολέπιση; Μετά τον καθαρισμό προσώπου, 2-3 φορές την εβδομάδα. Ναι καλά άκουσες, μία φορά την εβδομάδα δεν είναι αρκετή!

Και τώρα ήρθε η ώρα για λίγους, αλλά πολύ σημαντικούς κανόνες που θέλουμε να μας υποσχεθείς ότι θα τηρείς ευλαβικά:

 Dos & Don’ts:

Να ακολουθείς ΠΑΝΤΑ τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων που επιλέγεις, όταν κάνεις χημική απολέπιση στο σπίτι. 

Για τις επόμενες 24-72 ώρες να προσέχεις την έκθεση σου στον ήλιο. Η επιδερμίδα σου γίνεται ιδιαίτερα φωτο-ευαίσθητη, οπότε καλό είναι να τον αποφεύγεις και να φοράς το αντηλιακό σου. (Για να είμαστε απόλυτα κατανοητοί: ο κανόνας είναι να τον αποφεύγεις παρόλο που θα φοράς το αντηλιακό σου!)

Μην χρησιμοποιείς προϊόντα όπως ρετινόλη, βιταμίνη C και άλλα οξέα την ημέρα που θα κάνεις απολέπιση.

 

Have a good peeling day!

Related products

Product added to wishlist