Δωρεάν μεταφορικά πανελλαδικά για παραγγελίες αξίας 35 ευρώ και άνω!
Προϊόντα περιποίησης προσώπου με ή χωρίς άρωμα:  ένα από τα μεγαλύτερα debate στο χώρο του skincare.

Πόσες φορές έχεις δοκιμάσει ένα νέο προϊόν περιποίησης προσώπου βάζοντάς το στην εξωτερική πλευρά της παλάμης σου, προκειμένου να δεις την υφή και το αποτέλεσμα του και το πρώτο πράγμα που κάνεις αφού το απλώσεις είναι να το φέρεις κοντά στο πρόσωπό σου για να το μυρίσεις; Σύμφωνα με στατιστικές είναι η πρώτη αντανακλαστική κίνηση που κάνει η πλειοψηφία. Γιατί το κάνεις όμως; Τι είναι αυτό που περιμένεις από αυτήν την κίνηση; Και πώς αντιδράς όταν τελικά δεν μυρίζει…σχεδόν ΤΙΠΟΤΑ ιδιαίτερο;

Οι περισσότεροι χρήστες skincare έχουν συνδυάσει την ρουτίνα περιποίησης του προσώπου τους με ωραία αρώματα, που τους προσφέρουν απόλαυση και χαλάρωση. Μυρίζοντας την ενυδατική τους κρέμα, την μάσκα ή το serum τους, αναμένουν να μυρίσουν νότες λουλουδιών, εσπεριδοειδών, πράσινες ή ότι άλλο αντιστοιχεί στις προτιμήσεις του καθενός. Το βλέπουν σαν μια διαδικασία αρωματοθεραπείας για να φτιάχνει η διάθεσή τους, καθώς το συγκεκριμένο άρωμα πολλές φορές το συνδέουν και συναισθηματικά σαν την “επισφράγιση” της πρωινής ή βραδινής διαδικασίας που τήρησαν για άλλη μια ημέρα, με σκοπό να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στην τέλεια επιδερμίδα. 

Αυτοί που ξέρουν το skincare σαν την παλάμη του χεριού τους, όμως, δεν περιμένουν κάποιο έντονο άρωμα απ την…εξωτερική της πλευρά! Μετά τη δοκιμή του νέου προϊόντος περιποίησης, ξέρουν ότι δεν θα αντιληφθούν κάποιο πολύ χαρακτηριστικό άρωμα. Πολύ πιθανό να απορείς και γι’ αυτό θα σου αναλύσουμε αμέσως τι συμβαίνει με τα συνθετικά αρώματα και τις προσθήκες αιθέριων ελαίων στα προϊόντα προσώπου, τα οποία μπορεί να σε χαλαρώνουν και να σε ευχαριστούν, αλλά πολλές φορές μπορεί να κρύβουν πολλά μυστικά. Φυσικά, προϊόν χωρίς πρόσθετα αρώματα, δε σημαίνει ότι θα είναι πάντα 100% άοσμο. Το πώς τελικά μυρίζει ένα προϊόν εξαρτάται από πολλά πράγματα, καθώς δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ενεργά συστατικά που περιέχει δεν έχουν κάποια φυσική μυρωδιά. Σε κάθε περίπτωση όμως, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο έντονο όσο των προϊόντων με προσθήκες αρωμάτων, τα οποία συνήθως μπαίνουν καθαρά για λόγους marketing ώστε να κάνουν ένα προϊόν να ξεχωρίζει και να προτιμάται για το εντυπωσιακό του άρωμα. Άλλωστε, δεν έχει αποδειχθεί ότι τα αρώματα στα προϊόντα skincare έχουν κάποια ευεργετική δράση προς την επιδερμίδα.

Τα αρώματα, λοιπόν, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ευαισθητοποίησης. Με πολύ απλά λόγια, το πρόσθετο άρωμα σε ένα προϊόν skincare είναι ο πρώτος και βασικός υπεύθυνος για όλες τις αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν στην επιδερμίδα σου, όπως είναι ερεθισμοί, κοκκινίλες, αλλεργία, ακόμη και αναφυλαξία. Αυτό ισχύει ακόμη και για τα αιθέρια έλαια, τα οποία παρόλο που δεν είναι συνθετικά/τεχνητά αρώματα, αλλά προέρχονται από φυσικά εκχυλίσματα, θεωρούνται τα σημαντικότερα αλλεργιογόνα μέσα στην σύνθεση ενός προϊόντος. Οπότε να θυμάσαι, φυσικό δεν σημαίνει απαραίτητα και 100% καλό.  Για όλους αυτούς τους λόγους, οι έλεγχοι αλλεργίας που γίνονται από διάφορους ρυθμιστικούς οργανισμούς και εργαστήρια, πριν να βγει στην κυκλοφορία ένα προϊόν, είναι πολύ πιο απαιτητικοί όταν περιέχονται αρώματα κάθε είδους. Συνεπώς, τα προϊόντα που τελικά κυκλοφορούν, μπορεί να είναι ελεγμένα σε ένα μεγάλο βαθμό, παρόλα αυτά, τόσο οι αλλεργίες, όσο και οι ευαισθησίες στην επιδερμίδα είναι μία απόλυτα προσωπική υπόθεση και διαφέρει ιδιαίτερα από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως επίσης μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής, με αποτέλεσμα κάτι που δεν σε ενοχλούσε ποτέ, ξαφνικά να σου προκαλέσει αλλεργία ή ερυθρότητα. 

Επιπλέον, πέρα από το κομμάτι της αντίδρασης της επιδερμίδας λόγω οποιασδήποτε ευαισθησίας, τα αρώματα στα προϊόντα skincare “στοχοποιούνται” και για πρόκληση πονοκεφάλων. Φαντάσου απλά, να έχεις τοποθετήσει όλα τα αγαπημένα σου προϊόντα με την τέλεια σειρά και το κάθε ένα να μυρίζει από κάποιο διαφορετικό άρωμα. Την ώρα που θα ξαπλώσεις, έτοιμος να χαλαρώσεις, όλα αυτά τα αρώματα είναι στο πρόσωπό σου, άρα δίπλα στη μύτη σου. Είναι συνεπώς λογικό ότι τα εισπνέεις συνεχώς και αν είσαι ευαίσθητος με τα αρώματα, όλο αυτό το “μείγμα” αρωμάτων μπορεί να σου προκαλέσει πονοκεφάλους και άλλες ενοχλήσεις στο αναπνευστικό σύστημα. Σίγουρα, δεν είναι κάτι επικίνδυνο, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε μία απόλυτα ενοχλητική ρουτίνα, αντί για χαλαρωτική όπως ήταν ο αρχικός σκοπός της.

Φυσικά, όλες αυτές οι συνέπειες που αναλύσαμε δεν συμβαίνουν σε όλους, ούτε είναι κανόνας. Υπάρχει και μεγάλη μερίδα κόσμου που επιθυμεί να αναδύονται αρώματα, γιατί του προκαλούν ψυχική και συναισθηματική ανάταση. Καλό όμως, είναι να το γνωρίζεις, ώστε να αντιληφθείς αμέσως τι μπορεί να είναι αυτό που ξαφνικά σου προκαλεί το οποιοδήποτε δυσάρεστο συναίσθημα ή αντίδραση και να το απομακρύνεις για λίγο από την ρουτίνα σου για να επιβεβαιώσεις ότι είναι ο “ενοχος” ! 

Βέβαια αν είσαι fan των fragrance free προϊόντων περιποίησης, όπως είμαστε εμείς, μπορείς να βρεις μερικά αγαπημένα μας εδώ

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, προϊόντα χωρίς αρώματα δε σημαίνει απαραίτητα 100% άοσμα προϊόντα, μιας και τα υπόλοιπα ενεργά συστατικά όπως για παράδειγμα είναι το tea tree oil, ή το εκχύλισμα καλέντουλας, εκτός από την ευεργετική δράση τους, διαθέτουν και το φυσικό, ήπιο άρωμά τους, το οποίο είναι πολύ πιθανό να σε καλύπτει και σε επίπεδο ευεξίας και χαλάρωσης.

Πώς όμως θα καταλάβεις ότι το αγαπημένο σου προϊόν, ή ένα νέο προϊόν που θέλεις να δοκιμάσεις περιέχει τελικά αρώματα; Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να περιγραφούν τα αρώματα στις συσκευασίες των προϊόντων και στις αναφέρουμε παρακάτω, για να είσαι πάντα ενημερωμένος και σίγουρος για το τι αγοράζεις:

Εννοείται ότι  fragrance &  parfum, είναι οι βασικές λέξεις που θα χτυπήσουν καμπανάκι και θα καταλάβεις ότι το προϊόν περιέχει αρώματα. Επιπλέον, τα αιθέρια έλαια, ειδικά όπως είναι του τριαντάφυλλου, της λεβάντας, του πορτοκαλιού και του ευκάλυπτου, είναι από τα βασικά που συνήθως ευθύνονται για αλλεργίες. Ακόμη, κάποια συστατικά που μπορείς να δεις σε ετικέτες όπως: linalool, eugenol, cinnamal, citronellol και limonene, αποτελούν αρωματικούς παράγοντες και κατηγορούνται πολύ συχνά για ερεθισμούς.

Για να συνοψίσουμε, τα βασικά tips από τη δική μας πλευρά είναι:

Αν η επιδερμίδα σου είναι ευαίσθητη - ή έχει γίνει ξαφνικά ευαίσθητη - η ιδανική επιλογή είναι να δοκιμάσεις καλλυντικά χωρίς άρωμα. Αν δεν έχεις παρατηρήσει κάποια ευαισθησία και σε ευχαριστούν τα αρώματα, μπορείς να αντικαταστήσεις κάποια μόνο από τα προϊόντα της ρουτίνας περιποίησης σου, με fragrance-free επιλογές, ώστε να μην φορτώνεις το πρόσωπό σου με περιττά αρώματα που αντί για χαλάρωση θα σου χαρίσουν έναν αχρείαστο πονοκέφαλο :)

Πριν χρησιμοποιήσεις ένα νέο προϊόν, προτείνουμε να κάνεις μια δοκιμή σε μία μικρή περιοχή του σώματός σου, όπως είναι πχ το εσωτερικό του καρπού σου, για να είσαι σίγουρος για τη συμβατότητά τους και την αλλεργική αντίδραση που μπορεί να σου προκαλέσουν.

Have a fun & fragrance-less skincare routine! 

Product added to wishlist
Product added to compare.

Χρησιμοποιούμε cookies για την παροχή υπηρεσιών. Με την περιήγηση στον ιστότοπό μας, συναινείτε στη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.