Δωρεάν μεταφορικά πανελλαδικά για παραγγελίες αξίας 35 ευρώ και άνω!
Vegan Καλλυντικά: Τι είναι και πως θα τα ξεχωρίσεις

Τι είναι τα vegan καλλυντικά;

Η φιλοσοφία των ανθρώπων που επιλέγουν τον βιγκανισμό (όπως μεταφράζεται στα ελληνικά) βασίζεται στο σεβασμό της ελευθερίας των ζώων και την προστασία τους. Ξεκίνησε πριν από 80 χρόνια και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποκτά αυξανόμενο ενδιαφέρον έχοντας πολλούς υποστηρικτές και αποτελώντας έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής. 

Είτε πρόκειται για τροφές, είτε πρόκειται για vegan καλλυντικά ή προϊόντα, πολλές φορές επικρατεί σύγχυση σχετικά με το τι θεωρείται vegan. Ως "vegan" ορίζεται η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής που επιλέγει κανείς ώστε η καθημερινότητά του να μην περιέχει την χρήση προϊόντων που έχουν ζωική προέλευση. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση κρέατος αλλά και την χρήση καλλυντικών που περιέχουν ζωικά παράγωγα. Για παράδειγμα, στον τομέα των καλλυντικών, ζωικά παράγωγα μπορεί να θεωρηθούν το μέλι, η κηρύθρα, το κολλαγόνο, η λανολίνη, η κερατίνη κ.α.. Συνήθως στον χώρο του φαγητού και στον χώρο των καλλυντικών χρησιμοποιούνται οι ίδιοι όροι για να περιγράψουν κάποιες έννοιες. Αυτό συμβαίνει καθώς οι δύο χώροι χρησιμοποιούν πολλά ίδια συστατικά στην παρασκευή των γευμάτων ή των καλλυντικών. 

vegan  καλλυντικά

Σχετικά με τα vegan καλλυντικά, μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει με διάφορους τρόπους, οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για να τα περιγράψουν είναι οι εξής: «vegan», «vegan-friendly» και «100% vegan». Πολύ συχνά τα vegan προϊόντα συγχέονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, με τα προϊόντα που περιέχουν φυσικά συστατικά. Τα καλλυντικά που προέρχονται από φυσικά υλικά δεν είναι απαραίτητα vegan. Για παράδειγμα μπορεί κάποιο προϊόν να περιέχει κατά 98% φυσικά συστατικά, αυτό δεν σημαίνει πως το 2% που απομένει δεν περιέχει ζωικά παράγωγα ή ότι είναι vegan. Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τις ετικέτες των προϊόντων ώστε να βεβαιωθούμε για την σύστασή τους. 

Για πολλές εταιρίες, τα «vegan» καλλυντικά περιλαμβάνουν και την κατηγορία των καλλυντικών που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα (animal testing). Αυτό δεν ισχύει για όλους, για παράδειγμα, μεγάλες εταιρίες καλλυντικών πωλούν τα «κοινά» προϊόντα τους και δημιουργούν μια συγκεκριμένη σειρά που τιτλοφορείται ως vegan, για να περιγράψει την συγκεκριμένη σειρά προϊόντων. Αυτό δεν σημαίνει πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα αλλά και ούτε ότι όλες οι σειρές των προϊόντων είναι vegan. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια νέα έννοια για να τα περιγράψει, η έννοια «cruelty free». 

Τι είναι τα cruelty free προϊόντα και ποια είναι η διαφορά τους με τα vegan καλλυντικά; 

Η έννοια των «cruelty free» προϊόντων δημιουργήθηκε για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία δεν χρησιμοποιούνται τα ζώα για να δοκιμαστούν τα καλλυντικά πριν δοθούν στην κυκλοφορία και πώληση, είτε σε πειράματα, είτε μέρος αυτών ως «συστατικά» για την παραγωγή τους. Παγκοσμίως, για τα πειράματα δημιουργίας των καλλυντικών θανατώνονται 115.000.000 ζώα ετησίως. Για να αποφευχθεί η χρήση των ζώων για την παρασκευή των καλλυντικών έχει δημιουργηθεί μια λίστα με 7.000 cruelty free συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα καλλυντικά και να μην κακοποιηθεί κάποιο ζώο για την παρασκευή τους. 

Πολλές φορές τυχαίνει να συγχέονται οι δύο έννοιες αλλά η έννοια «cruelty free» περιγράφει την περίπτωση που το προϊόν δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα vegan ή το αντίθετο. Για παράδειγμα μπορεί ένα προϊόν καθαρισμού να μην περιέχει ζωικά παράγωγα αλλά να έχει δοκιμαστεί σε ζώα για να ελεγχθεί η ποιότητά του και οι αντιδράσεις στα συστατικά του. Το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται vegan αλλά όχι cruelty free. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να προσέχει κανείς τις ετικέτες των προϊόντων για την σωστότερη ενημέρωσή του. 

Είναι σημαντικό ότι πολλές χώρες έχουν δημιουργήσει νομοθετικό πλαίσιο για την ρύθμιση των vegan και cruelty free καλλυντικών ώστε να υπάρχει η σωστή σήμανση και η απαγόρευση της κακοποίησης των ζώων για τη δημιουργία των προϊόντων. Επίσης, είναι καλό να μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ της κακοποίησης των ζώων και της χρήσης των παραγώγων που δημιουργούν καθώς π.χ. το μέλι (ή άλλα παράγωγα) λαμβάνεται από τις μέλισσες χωρίς να κακοποιηθεί το ζώο ή να δοκιμαστεί σε αυτό. Για παράδειγμα ένα καλλυντικό που περιέχει κάποιο ζωικό παράγωγο, δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα, δεν θεωρείται vegan αλλά είναι cruelty-free. Οι απόψεις διίστανται και γι’ αυτό το θέμα συνεπώς, διαβάζουμε καλά τις ετικέτες των vegan καλλυντικών (ή cruelty free), ψάχνουμε σχετικά με την εταιρία και επιλέγουμε εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της δικής μας φιλοσοφίας και επιδερμίδας. 

Είναι τα vegan καλλυντικά ακριβά και λιγότερο αποτελεσματικά;  

Πολλοί θεωρούν πως τα vegan καλλυντικά είναι λιγότερα αποτελεσματικά και δεν βοηθούν τις ατέλειες της επιδερμίδας αποτελεσματικά. Πρόκειται για έναν μύθο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά δεν είναι αλήθεια. Τα vegan καλλυντικά περιέχουν φυσικά συστατικά που ενισχύουν με φυσικό τρόπο την επιδερμίδα και την βοηθούν να ανταπεξέλθει καλύτερα στους εξωτερικούς παράγοντες που ενοχλούν την επιδερμίδα και την ερεθίζουν. Άλλωστε τα vegan καλλυντικά θεωρούνται η καλύτερη λύση για τις ευαίσθητες επιδερμίδες καθώς ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού και της επιδερμίδας αφού δεν περιέχουν αλλεργιογόνα συστατικά και χημικές ουσίες. Είναι φιλικά προς όλους τους τύπους δέρματος και είναι συνήθως πιο απαλά για την επιδερμίδα από ότι τα καλλυντικά που περιέχουν χημικές ουσίες. 

Σχετικά με το κόστος των vegan καλλυντικών, ένας ακόμα μύθος καταρρίπτεται. Υπάρχει η φήμη πως τα vegan καλλυντικά είναι ακριβά, ειδικά για τα συστατικά που περιέχουν. Μπορεί να υπάρχουν εταιρίες που είναι πιο ακριβές σε σχέση με άλλες αλλά η μέση τιμή των προϊόντων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα συστατικά που περιέχουν, την χώρα κατασκευής κ.α. Στο skinbox μπορείς να βρεις vegan καλλυντικά που απευθύνονται σε όλα τα διαθέσιμα budget ώστε να καλύψεις τις ανάγκες σου. 

Πώς ξεχωρίζουμε ένα vegan προϊόν από την ετικέτα; 

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα προϊόν είναι vegan ή όχι;

  1. Ελέγχουμε την ετικέτα που βρίσκεται στην συσκευασία- αν έχει τη σήμανση «vegan» ή κάτι που να το υποδεικνύει.
  2. Μελετάμε την λίστα των συστατικών στη συσκευασία- ποια συστατικά περιέχει και ποια από αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας ή δεν θεωρούνται vegan.
  3. Αν υπάρχουν συστατικά που δεν καταλαβαίνουμε, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα της εταιρίας παρασκευής των καλλυντικών ή επικοινωνούμε κατευθείαν μαζί τους για να μας ενημερώσουν σχετικά με τα προϊόντα που επιθυμούμε να αγοράσουμε. 

Τι σχέση έχουν τα vegan καλλυντικά με το K-Beauty; 

Η K-Beauty ή διαφορετικά η Korean Beauty είναι η συντομογραφία για να περιγράψουμε την φιλοσοφία των καλλυντικών που προέρχονται από την Ν. Κορέα, πολλά από τα οποία είναι vegan και γι’ αυτό έχει γίνει γνωστό και εξελίσσεται σε όλο τον πλανήτη στην απόλυτη beauty τάση. Αυτό συμβαίνει καθώς τα περισσότερα brands με κορεάτικα καλλυντικά περιέχουν φρέσκα συστατικά και οξέα από φρούτα και βιολογικές καλλιέργειες, στοχεύοντας στην φυσική αντιμετώπιση της επιδερμίδας. Ο στόχος της K-Beauty είναι τα προϊόντα να περιέχουν συνθέσεις φιλικές προς το δέρμα ώστε να το αφήνουν ενυδατωμένο και λαμπερό ενώ οι πιο γνωστές εταιρίες προσπαθούν να κρατούν λογικές τιμές στο κόστος αυτών χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητά τους. Περισσότερα για το K-Beauty εδώ!

Cruelty free και vegan καλλυντικά από το Skinbox

Τα κορεάτικα καλλυντικά που θα βρεις στο Skinbox είναι τα περισσότερα vegan και cruelty free. Επιλέξαμε κάποια από τα πιο ιδιαίτερα καλλυντικά που μπορείς να βρεις και σου τα παρουσιάζουμε: 

PURITO Cica Clearing BB Cream

Cica Clearing BB Cream

Η μεγαλύτερη «πληγή» στα vegan καλλυντικά είναι τα καλλυντικά με χρώμα (π.χ. BB Creams, Make up κλπ). Γιατί; Είναι πιο δύσκολο να μην δοκιμαστούν σε ζώα για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά τους. 

Το Skinbox και η Purito έχει φροντίσει για αυτό όμως! Η Purito Cica Clearing BB Cream είναι μια ελαφριά κρέμα BB που προσφέρει μεταξένιο λείο φινίρισμα στο δέρμα. Περιέχει τα ενυδατικά, καταπραϋντικά, προστατευτικά οφέλη του εκχυλίσματος Centella Asiatica, της αλλαντοΐνης, της νιασιναμίδης και της πανθενόλης. 

Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος ενώ είναι vegan, cruelty free και δεν περιέχει βλαβερές ουσίες.

Quinoa Protein Treatment Mask

Ένας ακόμη «παρεξηγημένος» χώρος για τα vegan καλλυντικά. Πρόκειται για τα προϊόντα μαλλιών. Συνήθως περιέχουν πολλά χημικά συστατικά και έχουν κατηγορηθεί συχνά για τις κακοποιήσεις των ζώων που γίνονται για να δοκιμαστούν. Δεν ισχύει το ίδιο για την μάσκα πρωτεΐνης για τα μαλλιά σου από την Aromatica. 

Η Aromatica Quinoa Protein Treatment Mask είναι μια εξαιρετικά θρεπτική μάσκα μαλλιών, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ιδανική για εξαιρετικά ταλαιπωρημένα μαλλιά που έχουν εξαντληθεί από το συχνό styling. Εμπλουτισμένη με 87% συστατικά φυσικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του εκχυλίσματος κινόα και της πρωτεΐνης LLP, κάνει τα μαλλιά σας λεία και ελαστικά. Οι πολυσακχαρίτες από σπόρους tamarind επικαλύπτουν τις άκρες με ένα στρώμα ενυδάτωσης που διαρκεί, για να τιθασεύσουν τα φριζαρισμένα μαλλιά.

Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος ενώ είναι vegan, cruelty free και δεν περιέχει βλαβερές ουσίες.

My Soft Grain Scrub

 My Soft Grain Scrub

Βαθύς καθαρισμός προσώπου χωρίς χημικά γίνεται; Πώς θα καθαρίσει βαθιά η επιδερμίδα σου χωρίς να χρησιμοποιήσεις έντονες ουσίες που θα την καθαρίσουν σε βάθος; Με την 100% φυσική φόρμουλα χαμηλού ph της Sioris και συστατικά όπως το ρυζάλευρο και η βρώμη θα δεις την διαφορά! 

Αυτό το καινοτόμο scrub έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζεται με το Sioris Cleanse Me Softly Milk Cleaner αλλά μπορεί φυσικά να συνδυαστεί και με οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό για μια αναζωογονητική, απαλή και αποτελεσματική απολέπιση. Αυτή η 100% φυσική φόρμουλα χαμηλού pH θα αφήσει το δέρμα πιο απαλό και λαμπερό χάρη σε συστατικά όπως καστανό ρυζάλευρο, βρώμη και Bishop's Weed που είναι γνωστό ότι βοηθά στον έλεγχο του υπερβολικού σμήγματος και των διευρυμένων πόρων. 

Ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του ξηρού και του ευαίσθητου, είναι vegan, cruelty free και δεν περιέχει βλαβερές ουσίες.

Haruharu Wonder Black Rice Facial Oil

Wonder Black Rice Facial Oil

Το επόμενο προϊόν περιλαμβάνει την «δύσκολη» ιστορία των ενυδατικών ελαίων για το πρόσωπο. Συνήθως τα φυσικά έλαια είναι πολύ λιπαρά και δημιουργούν ένα παχύ ενοχλητικό «στρώμα» λιπαρότητας στις άνω στοιβάδες της επιδερμίδας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ιδρώτας και ζέστη δημιουργούν πιο έντονο φαινόμενο. To Haruharu Wonder Black Rice Facial Oil είναι ένα ελαφρύ, τέλεια αναμεμειγμένο έλαιο, ιδανικό για χρήση όλο το χρόνο, ακόμα και το καλοκαίρι. Αυτό το έλαιο γρήγορης απορρόφησης παρασκευάζεται με πέντε φυσικά έλαια φυτικής προέλευσης. 

Το βασικό συστατικό είναι το έλαιο από πίτουρο μαύρου ρυζιού, το οποίο αποτελεί το 45% της φόρμουλας. Το μαύρο ρύζι περιέχει υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών και φλαβονοειδών, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, συμπεριλαμβανομένης της υπεριώδους ακτινοβολίας και της ρύπανσης, και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος. Το έλαιο αυτό περιέχει συστατικά όπως το jojoba, το αμύγδαλο, το ηλιοτρόπιο και το έλαιο λεβάντας τα οποία προστατεύουν περαιτέρω το δέρμα, προάγουν την ελαστικότητα και καταπραΰνουν τους ερεθισμούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή να αναμιχθεί με ενυδατική κρέμα, essence ή foundation για να επιτύχει μοναδική λάμψη. Είναι εξαιρετικό για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και εκείνων που δεν τους αρέσει η αίσθηση των βαρύτερων ελαίων.

Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος ενώ είναι vegan, cruelty free και δεν περιέχει βλαβερές ουσίες.

iUNIK Tea Tree Relief Serum

Tea Tree Relief Serum

Τελευταίο σε αυτή την λίστα αφήσαμε το Tea Tree Relief Serum, που βοηθάει στην καταπράυνση της επιδερμίδας και την φροντίδα των ρυτίδων με απόλυτα φυσικά συστατικά. Το iUNIK Tea Tree Relief Serum αντικαθιστά το νερό με 67% εκχύλισμα φύλλων τσαγιού για την καταπράυνση και ενυδάτωση της επιδερμίδας και περιέχει 19,5% εκχύλισμα από τα φύλλα του φυτού centella asiatica για την εξάλειψη των ουλών της ακμής. Το πατενταρισμένο εκχύλισμα 6 βλαστών παρέχει βαθειά ενυδάτωση και θρέψη. Περιέχει, επίσης, μελετημένα συστατικά – τη νιασιναμίδη και την αδενοσίνη – κατάλληλα για τη λάμψη του δέρματος και τη φροντίδα των ρυτίδων. 

Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος ενώ είναι vegan, cruelty free και δεν περιέχει βλαβερές ουσίες.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Χρησιμοποιούμε cookies για την παροχή υπηρεσιών. Με την περιήγηση στον ιστότοπό μας, συναινείτε στη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.