
Πότε χρειάζεται να φοράω αντηλιακό;
Η αντηλιακή προστασία είναι o no1 τρόπος για να αποφύγουμε τη γήρανση της επιδερμίδας. Το αντηλιακό πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα της ρουτίνας περιποίησης του προσώπου και να μην το παραλείπουμε ποτέ καθώς οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να βλάψουν την επιδερμίδα μας χειμώνα-καλοκαίρι.
Όσο "ακίνδυνη" σας φαίνεται μια συννεφιασμένη μέρα, οι ακτίνες UVA και UVB διαπερνούν το «φράγμα» των νεφών και επηρεάζουν το δέρμα. Ανεξάρτητα από την απόχρωση της επιδερμίδας, τον καιρό και την ώρα της ημέρας κατά την οποία εκτίθεσαι στον ήλιο, το αντηλιακό είναι απαραίτητο. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τις συννεφιασμένες μέρες, μπορεί να δράσει στο δέρμα έως και το 80% των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου. Ειδικά σε χιονισμένες ή παραθαλάσσιες περιοχές με αμμουδιές, οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται.
Οποιοδήποτε σημείο του σώματος δεν είναι καλυμμένο με ρούχα, θα πρέπει να καλύπτεται με αντηλιακό – μην ξεχνάς τα χείλη και τα αυτιά! Επίσης, σημαντικό είναι να εφαρμόζεις το αντηλιακό τουλάχιστον 15 λεπτά πριν βγεις σε εξωτερικό χώρο και να ανανεώνεις περίπου κάθε δύο ώρες και μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση.
Τα αποτελέσματα που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο δεν είναι πάντοτε ορατά, γι’ αυτό η σωστή προστασία ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά.
Ποιό αντηλιακό να επιλέξω; Αντηλιακό και λευκά σημάδια
Έχεις κάνει την πιο ενδελεχή έρευνα για τη ρουτίνα περιποίησης που πρέπει να ακολουθήσεις προκειμένου να ικανοποιήσεις τις ανάγκες της επιδερμίδας σου, αλλά θα αποβεί μάταιη αν δεν προστατεύεις το δέρμα σου από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου.
Όταν σκεφτόμαστε το αντηλιακό, συνήθως η σκέψη μας συνοδεύεται από δυσφορία λόγω της λιπαρότητας και της λευκής πάστας που αφήνει.
Υπάρχουν, όμως, αντηλιακά ειδικά σχεδιασμένα για κάθε δερματοπάθεια, που αν τα δοκιμάσεις, θα ξεχάσεις ότι αυτή η δυσφορία υπήρξε ποτέ, διατηρώντας παράλληλα το δέρμα σου απαλό, λείο και υγιές για όσο περισσότερο γίνεται! Οι νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στα αντηλιακά βοηθούν πολλά από αυτά να έχουν γαλακτώδη υφή ή να μοιάζουν με μία κρέμα BB, διευκολύνοντας την εφαρμογή και την απορρόφηση από το δέρμα χωρίς να αφήνουν λευκά σημάδια στην επιδερμίδα.
Μια πολύ καλή και καινοτόμα λύση για να ανανεώσεις την προστασία σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι το αντηλιακό σε μορφή πούδρας! Προσοχή! Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να εφαρμόσεις αρκετή ποσότητα προκειμένου να καλύψεις μεγαλύτερη περιοχή δέρματος αλλά αν θέλεις να έχεις ματ όψη στην επιδερμίδα του προσώπου, μπορείς να ξεκινήσεις εφαρμόζοντάς το μόνο στο πρόσωπο.
Ανανέωση του αντηλιακού κάθε 2 ώρες;
Είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να ανανεώνεις το αντηλιακό σου συχνά. Όταν βρίσκεσαι στην παραλία μπορείς να επιλέξεις να εφαρμόζεις ανά δύο ώρες διαφορετικούς τύπους αντηλιακών ώστε να ανανεώνεις την προστασία της επιδερμίδας σου τακτικά. Θα μπορούσες να εφαρμόσεις στην αρχή την ΒΒ κρέμα και μετά από 2 ώρες να εφαρμόσεις το αντηλιακό σου. Το πιο σημαντικό που χρειάζεται να προσέξεις είναι ο βαθμός προστασίας SPF όπου πρέπει να είναι οπωσδήποτε από 30 και πάνω.
Tο γυαλί στα κοινά παράθυρα του σπιτιού ή του αυτοκινήτου φιλτράρει περίπου το 90% των ακτίνων UVB, ενώ δεν φιλτράρει καθόλου τις ακτίνες UVA. Επομένως, αν οδηγείς ή διαβάζεις δίπλα σε ένα παράθυρο χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία, μακροπρόθεσμα θέτεις το δέρμα σου σε κίνδυνο. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να φοράμε αντηλιακό στο διαμέρισμα ή όταν μετακινούμαστε με το μετρό, για να μην έρθουμε στο μέλλον αντιμέτωποι με ανεπανόρθωτες βλάβες.
Αν και τα αντιοξειδωτικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το αντηλιακό, η συστηματική τους χρήση, όμως, μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση της ελαστικότητας του δέρματος και την παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου που αποδυναμώνονται από τις ακτίνες UV, μειώνοντας, έτσι, μερικά από τα ορατά αποτελέσματα της βλάβης που έχει προκληθεί από τον ήλιο. Τα πιο συνήθη αντιοξειδωτικά είναι το πράσινο τσάι και Βιταμίνη Ε.
Από τι πρέπει να προστατευτώ; Ποιές ακτίνες δημιουργούν πρόβλημα στην επιδερμίδα μου;
Ακτίνες UVA, UVB, UVC
Υπάρχουν τρεις τύποι υπεριωδών ακτίνων που φτάνουν στην επιφάνεια της Γης: οι UVA, οι UVB και οι UVC. Οι ακτίνες UVA και UVB είναι αυτές που επηρεάζουν το δέρμα.
UVA
Οι ακτίνες UVA διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα επειδή έχουν μεγάλα μήκη κύματος και είναι υπεύθυνες για το μαύρισμα και την πρόωρη γήρανση. Αυτό συμβαίνει σκοτώνοντας τα κύτταρα του δέρματος και βλάπτοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη που είναι υπεύθυνα για τη νεανική εμφάνιση του δέρματός μας. Και σε ακραίες περιπτώσεις, οι ακτίνες UVA μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνους του δέρματος.
UVB
Οι ακτίνες UVB είναι υπεύθυνες για τα εγκαύματα, τις κηλίδες και τον υπερχρωματισμό που προκαλούνται από τον ήλιο. Αν και έχουν μικρότερο μήκος κύματος από τις ακτίνες UVA, οι UVB είναι εξίσου βλαβερές για το δέρμα. Η παρατεταμένη και χωρίς προστασία έκθεση στις UVB ακτίνες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, όπως συμβαίνει και με τις ακτίνες UVA.
SPF, BROAD SPECTRUM, PA
Τώρα που γνωρίζουμε για τα διάφορα είδη ακτίνων, ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που λένε τα αντηλιακά μας.
PA - «Βαθμός προστασίας UVA»
Εάν έχεις αγοράσει αντηλιακό από Κορεατική ή Ιαπωνική μάρκα, θα δεις την ένδειξη PA κάπου στη συσκευασία ακολουθούμενη από μερικά συν (+). Η ένδειξη αυτή ενημερώνει για την προστασία που προσφέρει το αντηλιακό από τις ακτίνες UVA. Τα συν (+) που ακολουθούν την ένδειξη, είναι δείκτες για το πόση προστασία προσφέρει το αντηλιακό. Αρκετά αντηλιακά έχουν από 1 έως 3 συν (+), όμως τα 4 είναι το ανώτερο προσφέροντας την υψηλότερη προστασία από τις ακτίνες UVA.
Ευρύ φάσμα
Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν την ένδειξη PA, αλλά στη θέση του χρησιμοποιούν την ένδειξη Broad Spectrum Protection ή Broad Spectrum with SPF που δηλώνει ακριβώς το ίδιο, δηλαδή την προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB ταυτόχρονα.
SPF - "Sun Protection Factor"
Το αρκτικόλεξο SPF (Sun Protection Factor) αποτελεί μια μέτρηση που καθορίζει πόσο καιρό παραμένει το δέρμα προστατευμένο από τις ακτίνες UVB. Με άλλα λόγια, το SPF βαθμολογεί για πόση ώρα μπορεί το αντηλιακό να προστατεύσει το δέρμα χωρίς να καεί.
Για παράδειγμα, εάν το δέρμα σου καίγεται μετά από 10 λεπτά χωρίς προστασία, ένα αντηλιακό με SPF 15 μπορεί να προσφέρει προστασία για περίπου 150 λεπτά – ο ρυθμός αυτός, βέβαια, εξαρτάται από τύπο και την απόχρωση του δέρματος. Για παράδειγμα, οι επιδερμίδες με πιο σκούρο τόνο που παράγουν περισσότερη μελανίνη (ένας φυσικός τρόπος προστασίας του δέρματος από τη βλάβη της υπεριώδους ακτινοβολίας), έχουν λιγότερες πιθανότητες να καούν. Ο ρυθμός αυτός εξαρτάται, επίσης, από τις ώρες της ημέρας και τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο, από τον καιρό και τις εποχές, από τον τρόπο ζωής και την τοποθεσία της εργασίας σας – εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος.
Ποιό αντηλιακό να επιλέξω; Τι δείκτη προστασίας SPF χρειάζεται να έχει;
Ο δείκτης προστασίας των αντηλιακών δοκιμάζεται και καθιερώνεται έπειτα από δοκιμές σε τελείως καθαρό δέρμα, γι’ αυτό αν αυτό είναι δυνατόν θα πρέπει να το εφαρμόζεις ως το τελευταίο βήμα της ρουτίνας περιποίησής σου.
Τι γίνεται όμως με τον δείκτη προστασίας που τόσα αναφέρονται σχετικά με αυτόν;
Οι δερματολόγοι προτείνουν να επιλέγουμε προϊόντα αντηλιακής προστασίας με δείκτη τουλάχιστον SPF30 που εμποδίζει το 97% των UVB. Όσο υψηλότερος ο δείκτης, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό – ωστόσο, κανένα προϊόν δεν θα προσφέρει το 100%.
Το PA είναι ο δείκτης προστασίας από τις ακτίνες UVA. Όσο περισσότερα + ακολουθούν τον δείκτη PA, τόσο μεγαλύτερη η προστασία. Οι UVA διαπερνούν τις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος προκαλώντας πιο σοβαρές βλάβες. Ο δείκτης PA βασίζεται στο σύστημα PPD (Persistent Pigment Darkening), το οποίο έχει να κάνει με τον χρόνο που χρειάζεται το δέρμα για να μαυρίσει.
Εφαρμογή ενός αντηλιακού πάνω στο άλλο για υψηλότερο SPF, είναι σωστό;
Ένας μύθος που υπάρχει είναι πως αν εφαρμόσεις ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF40 και απο πάνω ένα με δείκτη προστασίας SPF15 θα έχεις καταφέρει να προστατευτείς πλήρως από τον ήλιο με δείκτη προστασίας SPF55. Είναι μύθος! Το αντηλιακό δεν λειτουργεί προσθετικά με άλλο αντηλιακό.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να συνδυάσεις προϊόντα με διαφορετικούς δείκτες και να αφήνεις την κάθε στρώση να απορροφάται πλήρως από το δέρμα πριν προχωρήσεις στην επόμενη. Το ίδιο ισχύει και αν θέλεις μετά τη ρουτίνα να εφαρμόσεις το μακιγιάζ σου – πρέπει οπωσδήποτε να περιμένεις να απορροφηθεί το αντηλιακό από το δέρμα.
Το SPF (Sun Protection Factor) δείχνει ένα σχετικό χρονικό διάστημα κατά το οποίο το δέρμα θα παραμείνει προστατευμένο από τις UVB, που είναι η κύρια αιτία για το κοκκίνισμα και τα εγκαύματα στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Με το «σχετικό χρονικό διάστημα» εννοούμε ότι αν είσαι επιρρεπής στα εγκαύματα μετά από 5 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, εφαρμόζοντας ένα προϊόν με δείκτη προστασίας SPF15, θα μπορούσες θεωρητικά να προστατευτείτε 15x5 λεπτά της ώρας.
Ποιό αντηλιακό να επιλέξω; Τύποι αντηλιακών
Υπάρχουν τρεις τύποι αντηλιακών – τα physical/mineral, τα chemical και τα hybrid – τα οποία ταξινομούνται ανάλογα με τα ενεργά συστατικά που περιέχουν. Τα συστατικά αυτά ονομάζονται και φίλτρα και είναι υπεύθυνα για την προστασία του δέρματος από τις UV ακτίνες, μιας και απορροφούν το υπεριώδες φως και το μετατρέπουν σε θερμότητα.
Φυσικά/Μεταλλικά αντηλιακά
Τα πιο κοινά ενεργά συστατικά για αυτήν την κατηγορία είναι το zinc oxide και το titanium dioxide. Είναι πολύ φιλικά στο δέρμα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλα για ευαίσθητους τύπους δέρματος. Τα μειονεκτήματα των physical/mineral αντηλιακών είναι η αρκετά πλούσια υφή που εμποδίζει την εύκολη εξάπλωση, δημιουργεί λιπαρότητα και αφήνει αυτό το λευκό χρώμα, με το οποίο μάλλον όλοι είμαστε εξοικειωμένοι.
Χημικά αντηλιακά
Τα πιο κοινά ενεργά συστατικά για τα chemical αντηλιακά είναι το avobenzone που είναι εξαιρετικό για τον αποκλεισμό των ακτίνων UVA, το octinoxate που εμποδίζει τις ακτίνες UVB και το oxybenzone που φιλτράρει τόσο τις ακτίνες UVA όσο και τις UVB. Το σύνηθες είναι τα αντηλιακά να περιέχουν παραπάνω από ένα από αυτά τα συστατικά προσφέροντας έτσι πλήρη προστασία.
Τα μειονεκτήματα των chemical είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στους ευαίσθητους τύπους δέρματος ή φωτοευαισθησία. Επίσης, αν εφαρμόσετε αντηλιακό στην περιοχή των ματιών, μπορεί να προκληθεί τσούξιμο.
Υβριδικά αντηλιακά
Τα υβριδικά αντηλιακά περιέχουν ενεργά συστατικά που συναντάμε και στα physical/ mineral και στα chemical αντηλιακά.
Chemical ή Physical αντηλιακό; Ποιές είναι οι διαφορές τους;
Πολλά ακούγονται για τους δύο διαφορετικούς τύπους αντηλιακών. Ποιές είναι όμως οι διαφορές τους;
Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως τα chemical αντηλιακά ενεργοποιούνται και χωρίς άμεση έκθεση στο ηλιακό φως, αλλά με την πολύωρη έκθεση στον ήλιο διασπώνται, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η ανανέωσή τους σε αντίθεση με τα physical.
Το αν θα επιλέξετε physical ή chemical αντηλιακό εξαρτάται αποκλειστικά από τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας. Οι ανάγκες του δέρματος του καθενός είναι διαφορετικές και το δέρμα του κάθε ατόμου αντιδρά διαφορετικά ανάλογα με τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Γι’ αυτό, πριν επιλέξουμε το προϊόν που θα αγοράσουμε, είναι απαραίτητο να το δοκιμάσουμε σε ένα σημείο στο σώμα ώστε να δούμε ποιό δέχεται καλύτερη η δικη μας επιδερμίδα.
Και με τα αντηλιακά που περιέχουν avobenzone τι γίνεται;
Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα αντηλιακά με avobenzone δεν είναι συμβατά με το μακιγιάζ. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο μιας και το avobenzone χρειάζεται το μακιγιάζ για να προσφέρει μακρόχρονη προστασία.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι για τα αντηλιακά είναι ότι η σωστή χρήση κάνει τη διαφορά και σε βοηθά να καταπολεμήσεις τα σημάδια γήρανσης του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.
Ακόμα αναρωτιέσαι: Ποιό αντηλιακό να επιλέξω;
Δες εδώ τις επιλογές που σου δίνουμε ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας σου και τις ανάγκες της!